tiistai 12. lokakuuta 2010

Aurinkoinen aamu

Tervehdys taasen. Aamulla ihmettelin uutiskuvia kotisuomesta, joissa näytti paikkapaikoin olevan lunta jo aika reilusti. Tämän jälkeen katselin ikkunasta pihalle, täällä on vielä puut sekä maa vihreänä ja aurinko paistaa. Hyvä. Maanantaina oli kauden ensimmäinen välikoe unkarin kielestä. Paha. Meni onneksi läpi.

Hämmentävää kuinka heikosti tuntuu sanasto tarttuvan muistiin. Kielioppi unkarissa on melko lähellä suomea postpositioineen, sijamuotoineen ja päätteineen. Mutta yhteisiä sanoja ei tosiaan löydy, vaikka samaa Suomalais-Ugrilaisten kielten ryhmää edustetaankin. Myös aakkoset ovat melko kaukana suomen kielen aakkosista, täällä jokaisen vokaalin päälle on mahdollista laittaa jonkinsortin ´ -merkki tai pari, jolloin vokaalin ääntämisasu muuttuu. Myös kaksoisvokaalit tehdään vastaavilla merkeillä, kahta samaa vokaalia ei peräjälkeen esiinny. Tosin aakkoset jos oppii, auttaa se jo paljon, sillä suomen tapaan unkari on foneettinen kieli, eli sanat lausutaan täsmälleen kuten ne kirjoitetaan.

Se kielestä tällä erää. Viime viikonloppuna kampuksella vietettiin Rocktóberfest -nimellä kulkevia, joka syksyisiä festarintapaisia. Festarialueena toimi kampuksen kaikki kolme yökerhoa, kanttiini sekä kanttiinirakennuksen eteen pystytetty iso teltta. Itselleni nimi Rocktóberfest toi mieleen tietysti rockin ja octoberfestit, eli hyvää musiikkia ja ehkä vielä parempaa olutta. No totuus oli hieman toisenlainen, oluita ei ollut tarjolla sen kummemmin kuin normaalistikaan, mikä tosin täällä tarkoittaa silti suhtkoht hyvää, noin kymmenen eri merkin valikoimaa. Kaikilla yökerhoilla soi Unkarille tyypillinen tekno, joka käsittää pelkästään bassolinjan. Se on pitkän päälle rasittavaa, koska käytännössä mitään oikeita biisejä, tai edes kelvollista konemusiikkia ei kuulu, vaan pelkästään basso. Tosin paikalliset tuntuvat siitä silti nauttivan. Teltassa oli sentään tarjolla livemusiikkia laidasta laitaan, reggaesta unkarilaiseen undergroundpunkkiin. Se oli hämmentävää..

Käytiin eilen naapurin kanssa uimassa kampuksen lähellä sijaitsevassa uimahallissa. Kyllä, jopa meikäläisen kaltainen epäurheilija kaipaa jotakin vastapainoa luennoille ja tietokoneella istumiselle! Halli oli positiivinen yllätys. Rakennus on miltei uusi, lipun (elektroninen ranneke) ostaminen oli helppoa, pukuhuoneet toimivat samaan tapaan kuin suomessakin, paitsi että pukukaapit aukeavat elektronisella rannekkella, avaimia ei tarvita. Allasosasto oli iso ja siisti, allas on olympiamitoissa, eli pituutta 50 m. Saunaa ei suihkujen yhteydessä valitettavasti ollut, ja tämä olikin oikeastaan ainut miinus. Täällä saunaa ei pidetä samalla tavalla itsestään selvyytenä kuin Suomessa, vaan täällä se menee ennemmin jonkilaisesta terveyshoidosta.. Ilmeisesti uimahallin kuntosalin yhteydessä olisi saunakin. Niin, ja uimahallissa on myös uimalakkipakko!

Tänään ja huomenna suurin osa luennoista on peruttu, koska yliopiston lähes kaikki rakennukset ovat vahvasti remontissa, ja niistä joudutaan ilmeisesti katkaisemaan lämmitys pariksi päiväksi. Perinteiseen unkarilaiseen tyyliin tarkkaa tietoa siitä, että mitkä luennot missä rakennuksissa on peruttu ei tietenkään ole saatavilla. Ensi viikonloppuna on ohjelmassa paikallisen Esn-osaston järkkäämä reissu Egeriin, joka on Unkarin kolmanneksi suurin kaupunki (Budapestin ja Miskolcin jälkeen) ja toinen maan merkittävistä viinialueista. Luvassa onkin paitsi kaupunkiin tutustumista, myös opastettu kierros viinikellariin, jossa eri viinien maistelua sekä päivällinen. Paluumatkalla pitäisi vielä olla pysähdys roomalaishenkisessä kylpylässä. Kuulostaa lupaavalta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti